Oskoruša (Sorbus domestica)
🍂 Oskoruša (Sorbus domestica) patrí medzi najvzácnejšie a najdlhšie žijúce ovocné stromy v Európe. Prináša malé, hruškovité alebo jablkovité plody s typickou chuťou, ktoré sú výborné na sušenie, spracovanie aj pálenku.
Oskoruša (Sorbus domestica) je stará, takmer zabudnutá ovocná drevina s výnimočnou históriou. Dorastá do výšky až 15 metrov a môže sa dožiť viac než 300 rokov. Je symbolom trvácnosti, zdravia a tradície.
Plody oskoruše dozrievajú v septembri až októbri a zbierajú sa po zmäknutí („dojdení“) – vtedy získajú sladkú, hruškovito-jablkovú chuť. Sú bohaté na vitamíny, triesloviny a antioxidanty.
Najznámejšie typy:
🍐 Oskoruša hruškovitá – pretiahnuté plody s jemnejšou chuťou.
🍎 Oskoruša jablkovitá – okrúhle plody, vhodné na sušenie a pálenku.
Oskoruša je mrazuvzdorná, suchomilná a extrémne odolná – ideálna pre južné a stredné oblasti Slovenska. Rastie pomaly, no v dospelosti je nádherným solitérom aj úžitkovým stromom.
Jej drevo patrí medzi najtvrdšie v Európe a strom sa stal symbolom dedičstva a odolnosti slovenských záhrad.



