Inšpirácie pre výzdobu živých vianočných stromčekov

Istotne mnohí z vás preferujú živý vianočný stromček. Predsa len - vôňu a pocit "kúska" živej prírody vám umelý stromček nenahradí. Na opačnej stránke vám príde ľúto, že takýto stromček po Vianociach nakoniec putuje do koša. Riešením môže byť kúpa živého stromčeku v kvetináči, ktorý po Vianociach nevyhodíte, ale zasadíte do záhradky, prípadne voľne do prírody. Takisto môžte ponechať stromček v kvetináči a pri správnej starostlivosti vám vydrží aj viacero sezón. 

 

V prípade, že ste sa rozhodli pre kúpu živého stromčeka (v kvetináči alebo rezaného), urobte tak s dostatočným predstihom. Stromček si potrebuje na teplotný rozdiel postupne zvyknúť, takže je dobré, ak ho najskôr na pár dní umiestnite do nevykurovanej miestnosti (napr. garáže/zimnej záhrady/chodby). Po následnom premiestnení dovnútra dbajte na to, aby ste ho situovali mimo blízkeho dosahu radiátora, krbu či iného tepelného zdroja. Doprajte stromčeku vlhkú pôdu, nie však mokrú. 

Poďme však už k téme tohto článku - ako ozdobiť živý vianočný stromček?

Vo svojej podstate je to jedno, či zdobíte umelý alebo živý. Zastávame však názor, že v prípade živého stromčeka je menej viac. Čím menej ozdôb použijete, tým viac necháte vyniknúť prirodzenej kráse stromčeka. Ak sa vám páči stromček s bohatou výzdobou, potom je zrejme škoda kupovať živý, ak ho napokon zasypete dekoráciami. Ale samozrejme, proti gustu žiaden dišputát.

Tu je niekoľko inšpirácii, ako ozdobiť napr. živý stromček v kvetináči.

1. Červeno- biely vianočný stromček

Farebná kombinácia, ktorá snáď nikdy nevyjde z módy. Ak navyše stromček postavíte do krásnej nádoby/kvetináča, ktorý korešponduje s výzdobou a interiérom miestnosti - 100 bodov pre vás. 

Zdroj fotky: https://sk.pinterest.com/pin/613756255445682325/

2. Bielo-strieborná vianočná výzdoba

Jednoduchosť. Nadčasovosť. Elegancia. Šmrnc. A ešte mnoho ďalších prívlastkov by si zaslúžila takáto farebná kombnácia, ktorá dokonale symbolizuje zasneženú zimnú krajinu.

Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/13299761389593892/

3. Sánky ako podstavec

Menšiemu stromčeku pridáte na výške ak ho postavíte napríklad na takéto retro sánky. A máte hneď o ozdobu naviac. Retro šmrnc dávajú tomuto stromčeku aj klasické sviečky, aj keď zapaľovať ich kvôli bezpečnosti neodporúčame.

Zdroj: https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/dekoracie-vyzdoba-vianocne-sviatky-vianoce-5469811/

4. Elegantná modrá výzdoba

Kombinácia modrej, zlatej a medenej farby dodáva tomuto stromčeku punc elegancie a luxusu. Ak navyše zabalíte darčeky do baliaceho papiera z rovnakých farieb, trafíte klinček po hlavičke.

Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/613756255445682325/

5. Ozdobenie stromčeka raz-dva

Červeno-zlatá kombinácia farieb neodmysliteľne patrí k Vianociam. Pokiaľ vás teda omrzeli sezónne výstrelky vianočnej výzdoby, siahnite po klasickej červenej a zlatej a vianočnú atmosféru vyčaríte ako mávnutím prútika.

Zdroj: https://sk.pinterest.com/pin/4151824647705458/

6. Vianočná klasika

Červeno-zlatá kombinácia farieb neodmysliteľne patrí k Vianociam. Pokiaľ vás teda omrzeli sezónne výstrelky vianočnej výzdoby, siahnite po klasickej červenej a zlatej a vianočnú atmosféru vyčaríte ako mávnutím prútika.

Zdroj: https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/dekoracie-vyzdoba-vianocne-sviatky-vianoce-5469811/

7. Fialová na stromčeku? Prečo nie?!

Možno patríte k tým, čo majú v obľube fialovú farbu. Nebojte sa ju použiť aj pri výzdobe stromčeka. Netreba to však preháňať, všetko s mierou. Na obrázku sa dokonale dopĺňajú fialové vianočné gule s hnedými šiškami a reťazou z drevených korálikov. Vetvičky stromu sú tiež dozdobené eukalyptusovými listami.

Zdroj: https://www.123rf.com/photo_131580508_decorated-christmas-tree-with-gifts-festive-interior.html?vti=n6251eua3w6q5oz9su-2-77