Začínate s teraristikou? Čo všetko by ste mali vedieť?

Možno patríte k tým, ktorí neobľubujú alebo nemajú čas na starostlivosť o domácich miláčikov v podobe psa či mačky. Alebo vás len láka predstava mať doma plaza, obojživelníka či bezstavovca (pavúka). Nech je váš dôvod akýkoľvek, poriadne zvážte všetky pre a proti pred tým, ako si všetko potrebné k teraristike zadovážite a a začnete s chovom takéhoto 'miláčika'. Hoci nie je potrebné ich venčiť, vyžadujú viac starostlivosti, ako si možno myslíte. 

 

Teráriové zvieratká sú pre vás vhodné, pokiaľ máte dostatok času pravidelne sa o ne starať - najmä o ich obydlia. To, že samotné zaobstaranie zvieratka a potrebného vybavenia vás bude niečo stáť, ani nemusíme hádam spomínať (samozrejme, pokiaľ ste ho nedostali darom alebo nevyhrali...). Zvieratko do terária je pre vás ideálne aj v prípade, ak ste radšej ich pozorovateľom ako by ste sa s nimi maznali.

Aký typ teráriového zvieratka vybrať a čo všetko bude potrebovať?

Pokiaľ máte jasnú predstavu o tom, že chcete napríklad hada, zrejme vás nič nepresvedčí o kúpe iného druhu zvieratka. Ak rozhodnutý nie ste, ponúkame krátky popis ku každému typu, aby ste mali akú-takú predstavu o tom, čo vyžadujú.

 

Obojživelníky

Môžme ich považovať za najschodnejšie riešenie vzhľadom k tomu, že z hadov či pavúkov majú mnohí fóbiu. Pre chov obojživelníka budete potrebovať terárium s vrchnou otváracou časťou a možnosťou zabudovania bazénu či jazierka. Potrebuje totiž pravidelný prísun vody aj vzduchu. Terárium je potrebné pravidelne čistiť, obojživelníka kŕmiť a tiež kontrolovať správnu činnosť techniky. 

Do terária tiež budete potrebovať aj tieto doplnky: substrátosvetlenieohrievačdekoračné predmety a zeleň a nádobu na vodu

 

 

 
 

Pavúky (a iné bezstavovce)

Povedzme si pravdu, arachnofóbia patrí je jednou z najčastejších fóbií na svete - aj preto chov pavúka v teráriu doma nie je tak častý fenomén. Napriek tomu sa nájdu medzi nami takí, čo sú pavúkmi fascinovaní a nevadí im, ak sa im osemnohá tarantula prechádza po hlave. 
Bezstavovce patria k nočným živočíchom, preto by ste ich zbytočne počas dňa nemali stresovať vyrušovaním. Ich chov vyžaduje pravidelné vetranie a čistotu terária, regulovanú teplotu aj kŕmenie. Počas čistenia terária je ideálne pavúka presunúť do inej KRABIČKY, aby sa nestalo, že na vás zaútočí.

Ku chovu pavúka budete potrebovať: terárium s odvetrávaním, substrátvlhkomerslabšie osvetlenievykurovaciu podložku/kameňteplomer, úkryt, misku s vodou, doplnkové predmety

 

Plazy

Ak sa vám plazy páčia, no bojíte sa ich dotknúť, radšej zájdite pozrieť si ich do najbližšej ZOO. Už od malička by si mal zvyknúť na váš dotyk a pach, pretože občas s ním budete musieť manipulovať - či pri čistení terária, kŕmení a pod. Ak ste s tým OK a plazov sa nebojíte, zabezpečte im pohodu u vás v teráriu tým, že budete presne vedieť, čo potrebujú pre život. 
Minimálne by ste mali vedieť v akých teplotách a v akom prostredí prirodzene žije, kedy spí, koľko sa dožíva, čím a ako často ho treba kŕmiť či akými chorobami najčastejšie trpí.

Pre chov plazov budete potrebovať: veľké teráriumsubstrátteplomer a vlhkomerosvetlenie a časový spínač.