Pestovanie Mikrozeleniny

Mikrozelenina je termín pre rastliny, ktoré sú zbierané a jedené len v ich najmladšej fáze rastu, keď sú v štádiu listov alebo najskôr klíčiacich výhonkov.

Postup pestovania mikrozeleniny je nasledujúci:

  1. Príprava substrátu: Na pestovanie mikrozeleniny potrebujete vhodný substrát, ako napríklad špeciálne zmesi pre hydroponiku alebo substráty na pestovanie rastlín.
  2. Semená: Výber semien je dôležitý pre úspešné pestovanie mikrozeleniny. Treba zvoliť semená vhodné pre hydroponické alebo substrátové pestovanie.
  3. Zalievanie: Hydroponické systémy udržiavajú korene rastlín vlhké a zároveň zabraňujú prehnivaniu koreňov. Substrátové systémy vyžadujú pravidelné zalievanie.
  4. Svetlo: Mikrozelenina potrebuje dostatok svetla na rast. Pre hydroponické systémy je vhodne použiť aj špeciálne LED svietidlá, zatiaľ čo substrátové systémy môžu byť umiestnené na slnečnom okne.

Výhody pestovania mikrozeleniny:

  1. Čerstvosť: Mikrozelenina môže byť zbieraná a jedená len pár dní po vypestovaní, čím zostáva čerstvá a nutrične bohatá.
  2. Flexibilita: Mikrozelenina môže byť pestovaná kdekoľvek a kedykoľvek, čím vám umožňuje mať stále prístup k čerstvej zelenine.
  3. Ekologické: Pestovanie mikrozeleniny v hydroponických alebo substrátových systémoch má menší dopad na životné prostredie ako tradičné poľnohospodárstvo.
  4. Zdravie: Mikrozelenina je bohatá na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty, čím prispieva k celkovému zdraviu.