Jesenná výsadba jablone

Jeseň je ideálnym obdobím na vysádzanie ovocných stromov. Samozrejme, záleží vždy od typu ovocnej dreviny a konkrétnej odrody. Jesenné počasie praje najmä odolnejším odrodám - jabloniam, hruškám, čerešniam a višniam, slivkám. Kríkové ovocné dreviny, ako sú maliny, černice, ríbezle, čučoriedky či egreše, možno sadiť ako v jeseni, tak aj na jar. V tomto článku si "posvietime" na výsadbu jablone.

Pri výbere konkrétnej odrody jablone je potrebné brať ohľad na orientáciu vašej záhrady, nadmorskú výšku, polohu aj typ pôdy. Odporúčame poradiť sa vždy so záhradným odborníkom, ktorý by mal poznať charakteristiku tej-ktorej odrody. Ak sa rozhodnete pre voľnokorenný typ jablone, výsadbu naplánujte v priebehu septembra-októbra, ešte pred prvými mrazmi. Zakúpený stromček je potrebné zasadiť čo najskôr, aby korene nevyschli. Dajte ho však najskôr aspoň na 24 hodín do vedra s vodou, ktorej teplota by mala byť približne rovnaká, ako je teplota pôdy. Pred samotnou výsadbou korene trochu skráťte ostrými nožnicami alebo nožom (aspoň 1 cm), okrem vlásočnicových korienkov, ktoré sú dôležité pre zakorenenie. Odstráňte aj poškodené korene. 


Vykopanie jamy

Pripravte sa na výsadbu jablone skôr, ako samotný stromček kúpite. Je dobré vykopať jamu na zasadenie s predstihom aspoň dva mesiace. Dôkladne ju prekyprite a prihnojte kompostom, prípadne kravským hnojom. Pôda sa tak dokonale pripraví na ujatie nového koreňového systému. Nevysádzajte však jabloň na mieste, kde už predtým jabloň bola. Pôda je vyčerpaná a nebude obsahovať dostatok látok a živín, ktoré by nový stromček potreboval. Na takéto miesto môžte zasadiť však iný typ ovocnej dreviny, ktorý zase čerpá z pôdy iný druh živín ako jabloň, napríklad slivka. V tomto smere tiež odporúčame rady odborníka v oblasti záhradníctva. 
Vykopte do zeme jamu o niečo väčšiu ako je koreňový bal stromu. Pozor na to, aby jama nebola príliš malá, ale ani príliš veľká. Koreňový bal by sa mal do jamy bezproblémov pohodlne zmestiť. 

Zasadenie stromčeku do jamy

Jabloň opatrne vložte do vopred vykopanej jamy a nasypte kvalitnou pôdou tak, aby boli korene dôkladne zahrabané. Hlinu okolo stromčeka môžte navrstviť tak, aby vytvorila mierny kopček. Nezabudnite na hladký a rovný oporný kôl, zbavený kôry (napr. opálený nad ohňom), ktorý sa postará o to, aby sa jabloň nezlomila a rástla rovno. Pozor však na to, aby miesto zaštiepenia stromu bolo aspoň 10 cm nad zemou. Vysadený stromček je potrebné 2x za deň polievať počas prvých dvoch týždňov.

Rez jablone

Po zasadení jablone je pri voľnokorenných typoch potrebný rez. Vykonáva sa najmä pre rovnováhu medzi skrátenými koreňmi a korunou stromu. Niektoré odrody však vyžadujú takýto rez vykonať počas jari, preto je dobré poradiť sa pri kúpe s kvalifikovaným záhradníkom, ako a kedy rez jablone uskutočniť.

Kontajnerové stromčeky

Ak ste sa rozhodli pre výsadbu jablone predávanej v nádobe/ kontajneri, okrem obdobia mrazov či naopak veľkých horúčav, ju môžte zasadiť kedykoľvek. Rozdiel oproti voľnokorennému stromčeku je v tom, že nemusíte skracovať korene ani tzv. výchovný rez po vysadení.